Online en Inline measuring systems

Vochtmeting

Een van de moeilijkste, maar een belangrijk onderdeel van het productieproces. En hoe heterogener het product, hoe moeilijker het wordt. Om toch de consistentie te kunnen garanderen, begint de bepaling van het vochtgehalte met een betrouwbare vochtsensor.

Kwaliteitseisen, economische waarde, energieverbruik. Slechts een paar woorden die het belang van het kennen van het vochtgehalte van uw product zouden kunnen vergroten. De bekendste bestaande inline-systemen zijn  o.b.v NEAR INFRA RED (NIR) en MICRO GOLVEN. Mooie systemen die helaas niet in elke applicatie kunnen worden gebruikt.

Het lijkt zo simpel. Een meetsysteem boven of onder het product en de juiste waarde wordt gemeten. Onze ervaring in de markt leert ons echter dat de gemeten waarden niet altijd als betrouwbaar en nauwkeurig worden beschouwd. Na analyse van de gebruikte technieken en de meetresultaten kunnen verschillende en vooral verklaarbare oorzaken voor de verkeerde meetresultaten gegeven worden. Enkele van deze redenen worden op onze website uitgelegd.

Sneller

Betere kwaliteit

Geen eindeloze kalibraties

Onze meetsensoren

In 2005 hebben we een hoogfrequent vochtmeetsysteem ontwikkeld dat in staat is om een dikke schaal producten (toen: potgrond) aan de binnenzijde van de cilinder te meten. Het hoogfrequente systeem bedekt het grootste deel van de wand van de cilinder en heeft een indringdiepte van ongeveer 8 centimeter. Het afgedekte volume is daardoor veel groter dan de zeer vezelige en ruwe structuur van het te meten veen.

Als toonaangevende leverancier van meetapparatuur voor het meten van bulkdichtheid en vochtgehalte van ruwe inhomogene bulkproducten blijven wij ons ontwikkelen om aan de marktvraag te voldoen. Doordat we zelf ontwikkelen en produceren, kunnen we onze apparatuur ook aanpassen aan uw wensen.

Moisturemeter I

Moisturemeter Mobiel

Moisture sensor
IMT-20Lx

Moisture sensor
IMT-5Lx

Moisture sensor
IMP

20171109-Moisturemeter-IMP-black

Moisture sensor
IMP food grade

Moisturemeter_food_graded

Gebruikelijk manier

Er zijn veel vochtsensoren op de markt. Desalniettemin kunnen de hier gebruikte technieken worden teruggebracht tot 3-tal methoden. Naast een droogstoof is er geleiding, nabij-infrarood en microgolven. Allemaal prima meetapparatuur maar niet altijd geschikt voor iedere branche.

Droogstoof

Near Infra Rood

De meest gebruikte meetmethode, Near Infra Red – afgekort: NIR – geeft in veel gevallen een zeer slecht resultaat. Dit komt doordat deze methode alleen het oppervlak van de productstroom meet en het meetresultaat erg kwetsbaar is voor veranderingen in kleur, temperatuur en structuur van het product. Bovendien verstoort het stof dat bij dergelijke processen altijd in overmaat aanwezig is de meting. Maar het grootste probleem is dat de buitenkant van het product niet representatief is voor het interne vocht. Dit kan gebeuren doordat het product niet homogeen is, maar ook doordat de buitenkant opdroogt als het op de band getransporteerd wordt en het vochtiger is als het geregend heeft.

Micro golven of geleiding

Het andere bekende meetsysteem, de microgolfsensor, heeft het voordeel ten opzichte van Near Infra Rood, wat betekent dat het niet alleen de buitenkant meet, maar ook een volume binnen de productstroom meet. Deze methode kan echter niet worden gebruikt omdat de bulkdichtheid van het product in veel gevallen van het ene moment op het andere verandert. Sommige microgolfsensoren hebben een bulkdichtheidcompensatie, maar ze bepalen de bulkdichtheid door het hoogfrequente signaal te analyseren in plaats van het product te wegen, gedeeld door het volume. Bovendien is het gemeten volume in de meeste gevallen veel te klein vergeleken met de structuur van het product.

A sensor is mounted in a conveyor underneath the belt. 5 water particles are counted within this amount of product.
The same sensor in the same conveyor and the same amount of product but now more compressed. Now 8 water particles are counted in the product.

LEGEND

Blue area

Measuring sensor (in this example a microwave sensor)

Green area

Measuring area

Brown area

Product

White area

Air

H2O (blue)

Water particle

Calibration

Calibration is one of the most challenging and often the most labor intensive thing to do. And the more inhomogeneous the product or mixture is the higher the inaccuracy.

The mean reason for this is that the sample taken for the calibration isn’t large enough. Or the particle size of the product or mixture is larger than the sensor.

In comparison to the NIR or Microwave sensors our sensor is hugh. Sometimes it can go up to a size of 1200x500mm. The size of our sensor combined with a correct way of sample taking for the calibration results in a abnormal high accuracy and just a few or even just one calibration line.