Measuring Bulk Density, Moisture and Volume

Energidalen en INADCO testen samen in Zweden voor het online meten van vochtgehalte

INADCO Moisture Measurement BV, een bedrijf uit Nederland, gaat in Midden-Zweden een serie testen doen met hun Moisturesensor voor houtige biomassa. INADCO is een technologieleverancier die een uniek en revolutionair nieuw hoogfrequent meetsysteem heeft ontwikkeld, speciaal ontworpen om het vochtgehalte te meten in ruwe inhomogene producten zoals biomassa (bijv. Biobrandstoffen, bosresten). Hun technologie maakt het mogelijk om direct het vochtgehalte te meten, in tegenstelling tot het gebruik van de droogmethode, die pas na 24 uur een vochtig meetresultaat geeft.

De huidige methode om de vochtigheid in biomassa te bepalen, vereist toegang tot een oven of een droogkachel. Door de resulterende hoeveelheid vaste stoffen te wegen, wordt de hoeveelheid droge stof bepaald, d.w.z. de massa van de biobrandstof in absoluut droge omstandigheden. De Europese norm SS-EN 14774-1: 2009 beschrijft de methode voor het bepalen van het totale vochtgehalte van een monster van vaste biobrandstoffen door drogen in een oven en moet worden gebruikt wanneer een hoge precisie van de bepaling van het vochtgehalte noodzakelijk is.

Achtergond informatie

Energidalen in Sollefteå AB (energidalen.com) is momenteel bezig met een project om commerciële praktijken te onderzoeken bij het online meten van vochtigheid in houtsnippers van boshoutresten uit Midden-Zweden, zoals sparren, dennen, berken. SLU zal Energidalen ondersteunen bij het organiseren en uitvoeren van deze testen.

SLU (www.slu.se) is in grote mate een onderzoeksuniversiteit; tweederde van het budget wordt besteed aan onderzoek. Als het gaat om natuur, bodemgebruik, klimaatvraagstukken, bio-energie, landschapsarchitectuur, veehouderij, bosbouw, tuinieren, landbouw of aquacultuur, heeft SLU de expertise in huis.